Har ju varit varmt och skönt nu i flera veckor, våren har kommit minst en månad för tidigt och det ställer ju såklart till problem med vintervägar och skogsbilvägar.
Vi är väl inte så hårt drabbade än men det blir snart problem om inte vädret vänder, men det gör det garanterat.
Snö finns det gott om men den är genomblöt ända ner i botten, några minus på natten så springer renarna omkring på skaren.
Har blåst ordentligt senaste dagarna,
SMHI visade uppemot 25 sekundmeter i vindbyarna i lördags.
Inga problem för oss mer än att det är lite halvtråkigt uteväder, var dock lite orolig för mina föräldrar som var uppe i fjälls.
Gick bra tills kälken gick på sned i spåret, vi var på väg till ett bra grillställe som låg i lä. En hög höjd ute på en holme i älven.

Ser kanske inte ut som att man är i lä men kullen fortsätter en bit bakom oss så i nordvästlig vind är det fint att sitta här. Vi har stugan just där bron går över älven så det är en lagom lång utflykt.


Tidigt på fredagsmorgonen förde jag dom några mil norr om Kiruna, därifrån skulle dom fortsätta med skoter några mil rätt ut i fjällvärlden.
Dom skulle såklart upp till "Rautas premiären", ett evenemang som lokalt är lika känt som julafton.
Varje år åket tusentals entusiaster upp till sjön Rautasjärvi för att fiska röding och umgås, dom flesta stannar hela helgen i sina medhavda fiskearkar som det finns lika många varianter av som det finns fiskare.
Dom flesta är hopfällbara modeller som i transportläge bara ser ut som
en skoterkälke, men som på några minuter förvandlas till en fungerande minibostad för 2 till 4 personer.

Välpackat, det är hopplöst att få parkering så jag brukar köra och hämta dom.


Uppe i Rautas var det riktigt elakt fjällväder, uppemot 40 sekundmeter.
Vid sådana vindar så måste man förankra grejerna så att dom inte tar vind, och man hör med jämna mellanrum historier om arkar som blivit förstörda pga. kraftiga vindar.
Nu gick det ingen nöd på morsan och farsan, dom fick förvisso nöja sig med att sitta inne i arken och fiska och tur som var så nappade rödingen där.
På söndag lungnade sig vädret och jag hämtade upp dom på avtalad tid.
Hade vädret fortsatt så att dom inte hade kunnat ta sig ner på några dagar hade läget blivit lite knepigt, finns inget telefontäckning där uppe så jag hade vackert få stå standby.

Lite röding blev det iaf.
Olle lyssnar noga när farsan berättar hur man rensar.


Den hårda vinde gör på nått sätt att vattnet stiger ovanpå isen, hörde om flertalet som vacker fått sitta med vatten upp till stövelkanten inne i arken under natten.
Vinden var för hård för att börja flytta grejerna, detta var då i enklare trapp eller tältarkar.
Farsans variant är av så kallad fast modell, som en liten husvagn på medar kan man säga.



Att den sen är tillverkad av Fjällvagnen gör ju släktskapet med husvagnen än närmare. Fjällvagnen 250 heter den, en av två st tillverkade.
Man gjorde två på prov men det visade sig att dom blev för dyra så någon serietillverkning blev aldrig av.
Farsan försökte köpa lös arken av tidigare ägaren men fick till svar att den inte gick att köpa för pengar, när vi nått år senare gjorde några hundra meter väg åt samma kille och betalningen kom på tal nämnde farsan arken.
Arken fick ingå som delbetalning och jag blev dessutom delägare.

Nu blåser det fortfarande ordentligt men vi får hoppas att det avtar, är själv på väg upp till fjälls på fredag och då lovas 24 m/s och snö.
I värsta fall blir vi strandade pga. att dom stänger E10:an men sån otur ska vi väl ändå inte ha.

1 kommentar | Läst 2393 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 00:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av totte ons 12 mar 2014, 21:24
Hua, vilket väder, har läst en del från nord-Norge på yr, rena orkanen där. Men det var väl gott att ha en ark som håller tätt mot vädret, inte kul att sitta i en tält ark i den blåsten.

Må hoppas det inte blir lika illa när du skall upp till helgen.