Ja det funderar ju många på såklart, jag har en del idéer.
Kunde redan innan vi började leverera flis konstatera att det är problem att tippa flisen i fickan utan spill.
Flisen har levererats på samma sätt i alla tider, bil och släp med sidotipp.
Ibland bara med bil om upplaget varit nära eller som vi nu kör, enbart med släp.
Värmeverket ligger mitt i byn och det är trångt på alla ledder när man ska lossa, men även om man lyckas få däcken alldeles mot flisfickan så blir det spill.

Lite ogästvänlig miljö mot däcken, ska jämna av hörnen lite.


För tidigare leverantör har det resulterat i sönderkörda däck och skärmar och det lär säker hända oss vad det lider, flisen städas sen upp med hjullastare och det har ingen klagat på tidigare då det varit olika entreprenörer i kedjan.
Nu har vi ju hela kedjan och vill således få in flisen med så få arbetsmoment som möjligt.
Fickan i sig lämnar en del att önska men där är det inte så mycket man kan göra just nu i alla fall.
Flisen väller in under släpet och även framför och bakom, fickan är dessutom i kortaste laget eller släpet i längsta.
När man tippat färdig och kör iväg så drar släpet med sig flisen säkert 20 meter, det fastnar flis uppe på skärmarna och även fälgarna är fulla med flis.

Flisen åker i

Flisen är i fickan och luckan till släpet stängd, som synes en hel del utanför.

Här har vi kört fram släpet en bit och sen rensat framför hjulen, gör man inte det får man en 20 meter lång sträng med flis.
Lite längre bort börjar flisen lossna ur fälgarna och när man får upp farten så släpper det från skärmarna, ja rensar man inte så har man snart flis över hela byn.


Vi befinner oss som sagt mitt inne i byn och dom närboende brukar tydligen vara snabba att påpeka om det ligger flis nån annan stans än i flisfickan, om det så bara är deciliter som ligger i en hög.

Nu har jag en del idéer på hur man minskar spillet men det är ganska ointressant, blir det spill så måste man ändå dit med hjularen och då spelar det mindre till om man får skotta ihop en eller två kubik.
Har funderat på nån anordning som fälls mot bilen när luckorna till flisfickan öppnas, men det måste nog vara nått som fälls mot fickan från bilen för att det ska funka.
Ja det blir nått att fundera på.

11 kommentarer | Läst 6572 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av Slurfi sön 09 nov 2014, 09:13
Bakåttippande då?
av Kse sön 09 nov 2014, 09:49
Jo jag har jag funderat på det.
Förutom att det kräver inköp av en till bil så blir det två eller tre resor för att få fram samma mängd flis.
Nu har vi ju bara drygt 800 meter till flisupplaget så det är ju inga problem att köra flera gånger, å andra sidan inge större problem att hämta hjularen.
Sen är det frågan om det går att tippa nog långt bak med en fliscontainer utan att det tar i luckorna till flisfickan, och att det ger noll spill.
Ska kolla om nån av åkarna i byn har en fliscontainer så att man kan testa.
av bare sön 09 nov 2014, 15:35
Hei

Hvis du monterer en lem som har gångjern i bunnen av skapet som felles ned og ut når siden på skapet åpnes vil denne falle ned mot fickans kant og spillet blir mindre.

Kan også kompletteres med pressenninger i forkant og bakkant.
av skördaren 2 tis 11 nov 2014, 19:13
Förut så fanns en plåt läpp på bilen eller släpet som man vickade ut före man tippade lasset o den styrde flisen lite bättre in i fickan men du lär aldrig komma undan lite spill om du inte kör upp på fickan o tippar i den .
av machonisti ons 12 nov 2014, 20:50
Nä det där var inte lyckat!
av Blivande snickare ons 12 nov 2014, 22:57
En läpp som man vevar ut med en väv eller typ skruvdragare då?
Som skulle komma ut från fickan och ha en sådan vinkel att den kommer ovanför skärmarna på vagnen men under skåpbottnet. Eller till ett fäste på flaket. Behövs väl stöd annars antar jag..
Kan krävas lite ombyggnation av själva fickan isåfall :)
av Kse tor 13 nov 2014, 14:40
När det kommer till att göra ändringar på kommunens anläggningar så är det inget man bara gör, det verkar ta år för minsta ändring att komma till stånd när man hör med dom som sköter driften.
Dom har förslag på en mängd små ändringar som var för sig skulle tjäna ihop sig på några månader i form av uteblivna driftstopp, men kommunens kvarnar verkar mala oerhört långsamt.
Hur som helst är det nog lättare att konstruera nått på bilen än i själva fickan, blir nog inte förens till sommaren och kanske på en annan vagn.
av Blivande snickare tor 13 nov 2014, 16:58
Verkar tydligen vara ett standard problem bland kommunerna, oavsett landsgränser :P :roll:
av Mangan tor 13 nov 2014, 17:24
Kan du inte ställa dit någon egen ställning/ramp så länge? Fast det kostar väl lite.
av Kse lör 15 nov 2014, 13:39
Mangan skrev:Kan du inte ställa dit någon egen ställning/ramp så länge? Fast det kostar väl lite.

Tja, har du nå designförslag?
av Rank lör 15 nov 2014, 23:29
Kunne det va en mulighet å løfte platen slik at vagnens hjul kommer høgre eller i samme høyd som fickan?
Da skulle du kunne komme tettere på. Men det krever sikkert tilstand fra komunen. Mulig det også kan gi andre problemer med sne rydding og vatten inntregning. Burde kunne prøves med litt stadig masse uten å gjøre permanente inngrep.