Dagen fjälltripp gick väl sådär halvbra, tidigare väderrapport har visat hyfsat väder men i morse visade det snö och blåst.
Vi for iaf upp mot Björkliden som ligger en dryg timmes bilresa från Kiruna mot Norge.
Vi kollade även av vädret i Riksgränsen som ligger tre mil längre bort men det visade samma väder så vi styrde vidare mot Björkis.
Vädert kan ju ändras snabbt till fjälls och vara väldigt lokalt, ett bra exempel på det är Katterjokk som brukar ha mest nederbörd i Sverige, 4 mil söderut ligger Abisko som brukar ha minst nederbörd i landet.
Några kilometer innan vi kom fram började det mkt riktigt att snöa, vi lastade iaf av grejerna på den överfulla parkeringen i Björkliden.

Glada miner än så länge.
Olle håller på att skotta bort snö från släpet vilket ju är bra, hade jag kört Yamaha hade snön fått vara kvar som lastförankring.
Det räcker nämligen med ca 1 dm snö så kan du räkna med att Yamahan sitter så hårt fast att du får vänta till våren innan du får lös den. ;)
Turistgruppen i bakgrunden skulle vi snart stöta på igen.

Vi han dock inte ens komma iväg innan Elsa gjorde en vurpa och blodvite uppstod, näsblod och fläskläpp gjorde att vi fick pausa en stund.
Snöfallet tilltog så vi åkte ner till servicebyggnaden vid husvagnsparkeringen där den medhavda lunchen intogs.

Fullt ös i servicehuset som hade en perfekt lek hörna.

Efter en timme hade det lättat lite så vi hoppade på skotrarna för att bege oss mot Luoktastugan 9 km upp på fjället.
Tajmade lite dåligt med sovtider, Olle som brukar sova en stund på dagen och gick i däck direkt, Elsa som haft en tuff förmiddag och sen kört en timmes stenhårt bus somnade oxå.
Vi fick köra med upp med en arm på styret en sovande unge i den andra.
Sikten var ok även om det var lite "white out" sista biten.
Minuterna före oss anlände ett stort gäng med norrmän, var nog 40 pers och jag har aldrig varit med om så mycket folk i Luoktastugan.


I bakgrunde syns norrmännens hyrskotrar, bara att räkna.
Det satt dessutom 2 pers på en del.

Luoktastugan, många gånger en räddare i nöden.

Var nått amfibieförband som var ute på sällskapsresa, dom hade förbeställd gulaschsoppa så det tog inte så lång tid som förväntat för oss att få våra efterlängtade våfflor med grädde och hjortronsylt.
På väg ner blev det riktigt fint väder och sprack upp fast det var lovat snöfall hela dan.

Nästan finväder, dock blåste det en hel del.

Vi möte upp med morsan och farsan som har husvagnen några mil söderut, vi lämnade skotrarna där för dom skulle iväg och fiska i nån sjö som farsan upptäckt.
Dom fick duktigt med kilosröding där förra veckan och det gav tydligen mersmak.
Hjälpte även farsan med att lufta ur värmesystemet i husvagnen, det var visst lite dåligt tryck i den sist.
Det finns en lite luftskruv man kan använda men farsan hade talat med en bekant med mångårig erfarenhet av husvangsservice och han rekommenderade en helt annan metod.
Man vickar helt enkelt husvagnen maximalt i båda riktningarna för att få luften att vandra ut till expansionskärlet, och visst fungerade det.

Max vinkel bakåt.

Och så samma sak framåt, upprepa proceduren en gång så är luften borta ur systemet.

Det var ovanligt mycket snö för årstiden i Björkliden, föret håller nog två veckor till och jag har ju faktiskt en lucka den helgen..... kanske bäst att inte ställa skotern allt för långt in i förrådet.

2 kommentarer | Läst 5256 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av Slurfi fre 02 maj 2014, 10:07
Nu steg skotersuget igen, det är en fin och enkel tripp till Luoktastugan som kan rekommenderas till alla.
av Kse fre 02 maj 2014, 10:22
Slurfi skrev:Nu steg skotersuget igen, det är en fin och enkel tripp till Luoktastugan som kan rekommenderas till alla.

Det är som sagt gott om snö än men ska du ha en våffla får du skynda dig för jag tror det är sista helgen dom har öppet nu.