Ja nu är det ju två veckor sen vi var sista svängen till fjälls, dax att avlägga rapport.
Första dan var det lite halvdassigt väder med snöblandat regn, blev bara en kortare tur från Riksgränsen till Katterjåkk.
Var en hel del vatten på sjön som vi åkte efter och då ekipaget är direkt olämpligt att köras på tinad snö tog vi en annan väg tillbaka.
Gick en skoterled efter samma sträcka som vi valde att köra hem, jag har dock aldrig kört den tidigare då den naturliga vägen är rakt över sjön.
Insåg för sent att leden var i brantaste laget för världens slöaste maskin i kombination med slaskföre och pulka, första backen gick i fyra serpentinsvängar och det blev brantare och brantare.
Jobbig känsla när man inser att man inte kommer att ta sig upp och att det är så såpass brant att när det tar stopp riskerar man att börja glida ner, bara att slira ner sig ordentligt så att fru, hund och barn kan ta sig ut.
På rätt spår igen.
Uppe där norrmannen syns tog det stopp, tittar man noga ser man var vi slirade fast oss.

När hela entouraget var urlastat fick jag hjälp av en Norrman som var på tur att ta mig loss, vi skulle bara lätta lite bakåt för att kunna få lös kälken som nu kilats fast mot backen då bakändan slirat ner sig i snön.
Det räckte för att hela ekipaget började glida baklänges ner för backen, bara att försöka hålla tungan rätt i mun och hålla det rakt.
Lite som att "backa med släp Deluxe", gled ca 20 meter men det gick bra.
Vi tog lös pulkan och vände den i rätt riktning, tackade norrmannen för hjälpen och drog vidare.
Det blev att åka över sjön i alla fall och det gick bra.
Dan därpå var det finare väder och vi bestämde träff med ett par bekanta ute vid ett bra grillställe, men det är ju det där med vatten på sjöarna.
Kan hålla hur bra som helst, men när man minst anar det så slår det igenom.
Hoff!
Vatten är det jävligaste, suger som fast hela skotern i backen.
Hade man haft egen maskin så hade mm vickat på arselet och pumpat på gasen två gånger för att kom lös.

Lös med skotern och fram med linan.

Lös utan ryck eller slit

När man fastnar såhär så finns det ett hjälpmedel som jag inte vill fara iväg utan, klätterlinan är suverän att bärga skotrar med och helt oumbärlig när det börjar bli riktigt dåligt före.
Tekniken man använder med klätterlinan är helt fel mot vad man normalt gör när man ska bärga en skoter.
Fäst i pulkan eller skotern som ska bärgas, ha ordentligt med slak lina och ge sen järnet!
Nu förväntar man ju sig att det tar tvärstopp och man flyger över styret, eller så går bogserlinan av eller så lossnar det man fäst linan i men icke.
Klätterlinan sträcker ut sig mjukt och fint och det som sitter fast i andra ändå kommer upp som ur en katapult.

Nu är det färdig rapporterat från fjällen i år, men en sista bild hinner vi med.
Kompisen var upp i helgen och det var lite blött på sina ställen, dock tror jag kanske inte att han valde den torraste vägen.
Kul verkar dom iaf ha haft. :)
Finns hur mycket snö som helst kvar i fjälls, synd bara att det kommer två mässhelger på rad. :(
När vårvärmen kommer lär det bli en rejäl vårflod.


0 kommentarer | Läst 3810 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]