Var en riktigt fin dag igår, iaf till att börja med.
Soligt och fint, 29 grader och lite lätt vind.
Lovades åska till eftermiddan så värmen var tryckande, började mullra lite i horisonten så det var dax att plugga ur all elektronik.
Hörde av en kompis att åskan hade dragit hårt fram över Kiruna 10 mil bort och att nästan hela gruvan var utan ström.

När åska väl kom så gjorde den det ordentligt med blixt och dunder.
Den passerade rakt över oss och ungarna var lite småskraja när det blixtrade som mest men lugnades väl över att se att vi inte var särskilt uppspelta och i stället försökte påpeka vilka fina blixtar det var och vad högt åskan small.
När sen vinden började tillta och hagel i cm storlek började ösa ner byttes
våra uttryck till "men dra åt helvete!" och "men jävlar vilken blåst!" osv.
När haglet började smattra mot dörren fattade jag förs inte vad det var, öppnade dörren för att kolla och det var som en vertikal dusch.
Jag blev genomblöt på två sekunder, ungarna blev glada för nu var det fullt med stora hagel i hallen.
Vinden tilltog ytterligare och när jag kikade ut mot grannens takås såg det ut som ett vattenfall över taknocken, har aldrig varit med om liknande vindstyrkor eller regnmängder.
Kunde bara konstatera att inga träd blåst ner på gården fast dom verkade ligga jämna med backen när det blåste som mest.

Nu gick det inte lika bra för alla, på andra sidan älven hade vinden slagit ner rejält med träd, vägen var avspärrad av ett 30 tal träd som lagt sig över vägen, totalt runt ett hundratal inne i byn.






Elledningar låg avslitna på vägen och
flertalet stolpar hade knäckts.
Otroligt nog verkade alla byggnader i närheten ha klarat sig utan större skador, några mindre träd som lagt sig över nått garage men däremot en hel del stora träd som missat med några cm.

När jag felanmälde till Vattenfall meddelade jag att jag kan vara på plats på en halvtimme med skördaren om det behövs, så det blev utryckning med skördaren och vi rensade vägar och elledningar till 03:00, resten som inte är akut blir att ta bort under veckan så fler bilder lär komma.
Har vi närmare invertering sett att det ligger några enstaka träd här runt gården också, mest halvdöda träd som ändå borde kapats ner för länge sen.
Ett stor torrfura jag länge tänkt ta ner har just nuddat hörnet på ett av förråden på garageplan, nån dm längre in så hade det blivit alvarliga skador.
Men ni vet ju hur det är, skomakarens barn går med trasiga skor. :oops:

4 kommentarer | Läst 6941 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 00:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av Mangan ons 06 aug 2014, 21:46
Jasså, ni hade oväder däruppe också? Här har det inte vält mer än något enstaka halvruttet träd, men blixtar och regn fick vi rejält.
av Uvskogen tor 07 aug 2014, 08:49
Men vilken läskig händelse! Det märks alltmer tycker jag av det här med mer av hårda vindar och skyfallsliknande regn. Kan inte minnas att det var lika ofta och kraftigt för en 20-30 år sen. Tur det gick bra för er, och bra jobbat där att försöka hålla en obekymrad min inför barnen. Vet vi försökte samma när våra var små, men när det slog ner i ett hus alldeles nära så undslapp vi oss nog några "osande ord" även vi. :lol:
av Tosca tor 07 aug 2014, 13:20
Träd omkring hus är bra, men jag börjar bli än mer säker på att de alltid ska stå på trädlängds avstånd från närmsta hus.
Skönt att alla hus i byn klarade sig relativt oskadda.
Och en eloge till Vattenfall som tar in lokala resurser utan att blinka för att lösa problemen smidigt.
av Kse tor 07 aug 2014, 16:48
Ja, jag hade faktiskt väntat mig att dom tackat nej med hänvisning till att dom har avtal men nån entreprenör 15 mil bort.
Ja var snabbt på plats men kunde inte börja kör förens efter tre timmar, det var lite problem med komunikationerna då telemasten låg nere iom. strömavbrottet.
Under tiden kunde vi dock kolla av var det behövdes rensas inne i byn och när vi fick klartecken att gå in på kraftledningarna så var det rensat på en halvtimme.
Inne i byn tog det dock lite längre tid iom. att det var mycket träd huller om buller som fick tas bort för tt komma åt ledningarna.