Det har blivit lite långtjatigt att hämta hem ved från skogen med Ford 1710 så idag fick jag bryta av med något annat. Min IH 475 från nådens år 1978 behöver lite mindre reparationer. En av dem är vevanordningen till höger dragarms nivåläge.

Som så ofta så har vevens infästningspunkt i snäckan gått av, troligen p g a brytvinkeln blir ogynnsam vid upplyftning ibland. Att löpa snäckan löst innefattar kringutrustning och kostade ett par tusen när jag kollade förra året har jag för mig. Jag köpte delar för ett par tusen från en skrotas traktor där det ingick saker som tak, kupéfläkt, snäckan och lite dörrlås.

Efter lite bankande släppte den gamla och skruvades isär. Den "nya" var komplett med stången ned till dragarmen men där var den gängade delen stelopererad så jag fick byta över den nya snäckan till den gamla stången. Ihoppusslandet gick bra och ny kan man åter begagna sig av den oerhörda lyxen att justera dragarmens höjd och detta inifrån hytten till råga på allt :ymparty:

Någon har på den nya snäckan svetsat det en liten pinne så man kan justera armen även på plats vid redskapet som ska kopplas på, fyndigt. Efter mycket nytt fett i nipplarna och klisterolja i lederna går det runt ganska lätt. Nästa projekt blir kanske taket som är buckligt och i samband med det en fungerande kupéfläkt.

Jag kunde efter detta lyckade projekt inte hålla mig från skogen så det blev en ny vedhämtarrunda iallafall. Nu är det några rundor kvar och sedan är veden hämtad. Då återstår klyvning med hjälp av Kellfri 10 ton traktordriven klyv och IH:n.

1 kommentar | Läst 2663 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Sågomanen

Seniorhuggare

Blev medlem: sön 03 jan 2010, 20:16

Sågomanens blogg
Hej!

Jag har ett stort intresse för motorsågar. Intresset började med utbildning på naturbruksgymnasium i 16-årsåldern och nu är jag 43 år. När jag har köpt motorsågar har jag försökt läsa mig till och höra med andra användare vilka egenskaper de har och om de är bra.

Förr var det svårare då det inte fanns internet och ännu mindre bloggar. Någon enstaka test i en skogstidning av en eller flera modeller som man kanske ändå inte var intresserad av var allt. Frågade man grannen var hans såg naturligtvis bäst och frågade man en annan bekant var även den sågen bäst. Dristade man sig att fråga om varför sågen var bra fick man i bästa fall till svar att den gick bra...men inte vilka egenskaper som var bra eller dåliga.

Målet med denna blogg är att testa olika motorsågar både nya och begagnade och av olika fabrikat på ett opartiskt sätt. Sedan skriver jag mina egna upplevelser och omdömen här som förhoppningsvis bidrar till val av rätt såg till läsaren. Ibland kanske jag testar en röjsåg eller en annan maskin som finns hemma.

Kommentarer

av Jocke91 tis 23 maj 2017, 21:31
Bra jobbat, alltid är det något som behöver repareras.