Värme, Vatten och Sanitet. Det är inte några av mina starka sidor, det är jag den förste att sätta på pränt.
Men vi konverterar i alla fall en gammal företagslokal som sitter dockad mot vårt boningshus och har så gjort sedan uppresningen av huset 1946.
Tidigare har vi kallat detta "tebygget" och förvarat allsköns bråte och bra-ha men nu har vi alltså gjort slag i saken och konverterar 80% till boyta (resten förblir det redan befintliga garage, som f.ö ej har plats för bil ... ).

Grundtanken är att vi ska kunna fira jul detta år i det nybyggda, vi får se hur det går ...

Vi är ägare nr 3 på huset. De som byggde det drev alltså sitt företag i "tebygget", de som vi köpte av, familj nr 2, rev ner hela innanmätet där ute och fick sedan byggdepression. Med i ordet "rev" innefattar en komplett murstock med tillhörande oljepanna och separat radiatorsystem, det fanns alltså ingen värme där ute.
Men allt sedan vi öppnade upp mellan utrymmena och vintern gör sig påmind så ökar paniken att få in värme i det nyrenoverade och det är detta jag har pysslat med de senaste två helgerna.

Funderade bra länge på vad som kunde vara bäst men fastnade till slut på att göra det mesta själv och dra prisolrör i det kryputrymme som finns under ca 50% av utrymmet (under resten är det stenkista med gjutet betonggolv).

Det mest fick bli så, dock inte golvvärmen i nya badrummet som ligger allra längst bort från "stora" huset och där jag fick ta hjälp med att bila i betongen och lägga ner PE-X slang till detta i samband med att vi gjöt in golvvärmen.

För 11 - 12 år sedan, när vi bytte vedpanna så tog jag, kors i taket, det kloka beslutet att förbereda för värme i "tebygget". Därför fanns redan två 3/4 anslutningar på det gamla systemet att koppla in det nya på. Sedan drog jag 15mm Prisol i kryputrymmet, allt som är dolt i princip, och sedan förkromade 15 mm rör genom betongvalv och upp till elementen.

Alla element (fem stycken) utom det längre köpte jag begagnade, sedan nya koppel till alla och rör och rördelar fördelat på Rinkaby rör och Biltema. Tror jag fixar detta under 9.000 sek totalt för material, det känns ok med tanke på vad alla koppar och mässingsdelar kostar...

Jag drog igång det hela igår och peppar, peppar, det verkar fungera. Var tvungen att efterdra lite kopplingar givetvis och det är fortfarande ett knä som fuktar, men annars så är det värme där ute nu! :-bd
Nu gäller det bara att anpassa eldningen för +60 m2, kan vara så att det skulle behövas en slavtank till, har 2.000 liter nu till vedpannan.

Här syns var krypgrunden slutar och stenkistan tar vid, några cm till höger om rören som kommer upp ur golvet.
Knixigaste rördragningen i krypgrunden. Efter debaclet med spån i ögat får den andra oljetanken stå kvar ... Knapp axelbredd in till rören.
Anslutning till den bef systemet. Tog 22 Cu rör till att börja med.
Diverse rördragning i krypgrund, ursäkta röran ...
Anslutningen för Prisol via LK fördelare. Tanken är att här ska golvvärmen också anslutas. Provisoriskt montage annars för den som undrar. Undertecknad hade inte rörböjare för 22 rör ...
Tja, så här kan det se ut efter man är klar, innan man har städat ...
Det börjar likna nåt, och det är värme!
Nymonterat och varmt!
22 kommentarer | Läst 18849 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Fredrik Reuter

Administratör

Blev medlem: tis 15 mar 2005, 11:09

Admins blogg
I denna blogg kommer jag ta upp det som anbefaller mig.
Mycket fokus kommer ligga på att blogga om forumet i sig, men även bloggning om saker som återfinns i de flesta kategorierna på forumet hoppas jag på.

Välkommen!

Kommentarer

av Erre ons 25 nov 2015, 13:29
Slutaharoligt skrev:Kunde inte låta bli att tänka på denna parodi när jag såg din fåtölj på näst sista bilden!
http://youtu.be/-39YNLSeD-g


=)) =)) =))
Den har jag missat i serien!!
Magiskt bra!
av machonisti ons 25 nov 2015, 20:29
Mangan skrev:Nej, men om jag får upp rören i bjälklaget, slipper jag böja huvudet. Och kan flytta dörrarna så de öppnas åt rätt håll.

OK låter inte hälsosamt kan bli lite smällar då ibland :mrgreen: