Riktigt ordentlig morgondimma var det idag, och den låg kvar till framåt tolvtiden. Sen bröt solen igenom och vi har fått ännu en sommardag. SMHI:s årstidskarta visar att det än bara är riktig höst i Norrbotten, Lappland och Jämtlandsfjällen.




Så blev det en liten stunds målning, en sista strykning på fönstret behövdes. När det målas delvis på gammal färg, delvis på renskrapat så krävs det rätt mycket för att inte skillnaden skall synas. Men nu behövde jag bara stryka an de flata yttersidorna och inte spara mot glaset så det gick fort.

Så var det jordfräsen då. Först var det en bit i grönsakslandet där bönorna varit. De är slutskördade och plantorna uppdragna och bortforslade. Innan jag började kollade jag oljan och fick fylla på ett par deciliter.


När jag var klar och backade upp ur jorden så hörde ett knäckljud och kvar låg en av knivarna som gått av. En utryckning till verkstan och svetsen blev följden.


Sen fräste jag igenom tidigpotatislandet också. Än sitter kniven kvar, får se om det håller i längden.


8 kommentarer | Läst 5124 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 01:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Erre tis 27 sep 2016, 16:55
Du får bygga dig en plog till traktorn. :D

Bra kämpat!
av Tosca tis 27 sep 2016, 20:37
Plog finns ju redan...
av Kse ons 28 sep 2016, 20:20
Ja hit har hösten definitivt kommit men det känns ändå som om det har varit rätt varmt för årstiden.
av totte ons 28 sep 2016, 22:36
Snöplog har jag, men inte jordplog. Fräsen funkar bäst på småbitar.

Ser väl ut som hösten skall dyka upp här snart, om man får tro rapporterna så är sommarvärmen på dagarna på väg att ta slut och fram i nästa vecka verkar det bli höst. Skulle nog behöva lite höstregn också, här har det kommit bara några droppar under september. Det är kruttorrt i jorden.

Däruppe händer det väl att det är nära vinter vid den här årstiden.
av Tosca tor 29 sep 2016, 08:46
Hehe, ja det är ju inte riktigt plog som plog, frågan är ju om man vill ploga eller plöja.
En gammal hjulplog borde ju traktorn rå med att dra kunde man tro, du får hålla utkik bakom uthus och backar i omgivningarna Totte.
av Blivande snickare tor 29 sep 2016, 17:39
Ser ut att va riktigt fin jord i potatislandet :)

Vad är det för stål i knivarna?
Såg ut att ha gått fint å svetsa.
av totte tor 29 sep 2016, 18:37
Ploga och plöja, ja det är lite skillnad, ploga kan jag, plöja kan jag inte och behöver för den delen inte heller. Annars skulle den nog orka en liten enskärig.

Det är överlag mycket bra jord här, mullrik och lite sandig. En j..a skillnad mot styvleran vi hade i Degermyr.

Det är nån slags fjäderstål, misstänker att det tappade härden just om kring fogen, men jag svetsade snabbt med tunn pinne så det värmde inte långt vid sidan om. Får väl se om det håller i längden, kostade inte många ören att försöka.
av Erre tor 29 sep 2016, 20:00
Ja med avsaknaden av snö på dina bilder så tänkte jag närmst på en plog att plöja landen med. :wink:

Nja, säg inte det totte. Jag har ju sett er fina trädgård och jag misstänker starkt att landen kommer utökas successivt.
Så snart sitter du nog där på traktorn och plöjer. :D