Jodå, iaf misstänkt sådan.
Av outgrundlig anledning lyckades jag gräva fram en ATL från 2005 ur gömmorna och det stod om misstänkt virkeskartell i Finland på framsidan. Nu blev det ju lite spännande!
Artikeln handlar om en misstänkt kartellbildning hos virkesköparna i Finland, det blev fällande dom just i detta fallet, och enligt artikeln var det andra gången på 5 år i Finland.
Totalt 51 miljoner Euro fick Metsäliito och Stora Enso punga ut med i böter: http://www.kilpailuvirasto.fi/cgi-bin/s ... 2006-12-27
Fokus i artikeln har lagts på Metsäliito som är Finlands motsvarighet till Norra, Mellanskog och Södra tillsammans. Naturligtvis var inte bara Metsäliito inblandad (det blir ju liksom dåligt med kartellbildande då), utan även UPM Kymmene, Stora Enso och Norske Skog!

Allt ska ha börjat med att konkurrensmyndigheten i USA hittat godsaker i samband med misstänkt kartell på laminerat papper. Eftersom UPM:s styrelse bland annat då bestod av Jorma Ollila (VD Nokia) och Martti Ahtisaari (förre presidenten) fick de kalla fötter och lade alla korten på bordet och berättade öppet om kartellen för konkurrensmyndigheten. Ibland dessa öppna kort kom det även fram att det via "branschträffar" avtalats om kommande prisnivåer på rundvirke.

Mitt i allt detta ska dessutom en kartell i kartellen har funnits. Detta eftersom MTK (Finlands motsvarighet till LRF) suttit vid det "regelrätta" förhandlingsbordet och representerat skogsägarna (och haft Metsäliito som motpart!). Mestäliito och MTK hade tydligen en egen liten privat uppgörelse där MTK fick reda på vilka nivåer som fanns hos köparsidan.

Varför bemödar jag mig att skriva om detta nu då?

Jo, det skulle vara intressant att veta om något liknande förekommit i Sverige, någon som vet, inte jag?!

Eller är det genomgående raka puckar i Sverige och inte "som i vårt vilda grannland i öster" för att citera artikeln?! $-)

Lev väl allihop!


Taggar: KartellVirkeshandel
7 kommentarer | Läst 16209 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Fredrik Reuter

Administratör

Blev medlem: tis 15 mar 2005, 11:09

Admins blogg
I denna blogg kommer jag ta upp det som anbefaller mig.
Mycket fokus kommer ligga på att blogga om forumet i sig, men även bloggning om saker som återfinns i de flesta kategorierna på forumet hoppas jag på.

Välkommen!

Kommentarer

av flisshejk ons 10 jun 2009, 21:30
Vist har det förekommit i Sverge under -60 och -70 talet förekom det att bolagen sinsemellan gjorde upp vilka områden man skulle verka inom för att det inte skulle väcka uppmerksamhet så lade man bud på virkesköp inom alla områden men det var många gånger rena skammbuden därför att man säkert inte skulle konkurera med den som "hade det området" kartell myndigheterna var inte lika mycket på allerten då som nu.
av Uvskogen ons 10 jun 2009, 21:47
Det är säkert möjligt. Efter att ha jobbat på ett av "asfaltsbolagen" som kartellmyndigheterna i Sverige fick dit så förvånar mig inget. Till och med ett av statliga Vägverkets "bolag" var med i kartellen. Så det finns nog skäl för vakna kartellmyndigheter i dne här branschen också.

(Utredningen som konkurrensverket gjorde finns/fanns att ladda ner från deras hemsida. Den är, i allt elände, otroligt "rolig" att läsa. De åkte ut till en stuga utanför Växjö, folk från NCC, PEAB, Vägverket m fl och gjorde upp om priserna i olika områden i landet. Vilket bolag som skulle få vilket område. Som en sämre spionfilm på TV4 film eller nåt)
av Jasi ons 10 jun 2009, 22:10
Visst har det förekommit och förekommer karteller inom skogsbruket. Industriskog hette det här där dåvarande Iggesund och Stora delade på inköpsområden. Jag kan idag se på buden att de samarbetar. Jag har löst det på så sätt att jag även bjuder in företag från Jämtland, Dalarna, Hälsingland och Norge i budgivningen. Då blir det svårare för kartellen.
av "spindeln" ons 10 jun 2009, 23:58
jodå! .. vi har TILLSTÅND på 140 000 TON i våran grustäkt ... och har lämnat bra priser , på alla senaste förekommande leveranser som alla vi skattebetalare är med på både i svea rike och just denna kommun .. men trots lägsta priset så fick vi inte leveransen till just detta objekt , .. vilket väckte lite nyfikenheter ..och en kontakt hos länsstyrelens enhet för grustäkter/tillstånd gjorde följande , ...just att ett specifikt företag i v-norrland hade ett tillstånd på 141 000 TON ...för länge sedan ... och detta har nu gjort att länsstyrelsen själva har polisanmält saken .. :-? :-? ..men det körs för fullt ur denna täkt ... bara i höstas var det ca: 65 000 m3 fyllning som rullade ..räkna om det i ton .. så inte vet jag? ...helt klart står det dock att de sk. "offentliga upphandlingarna" inte gäller :twisted: ...och ytterligare en sak är säker ...jag har arbetat ända sen jag gick ur grundskolan ,...och jag är INTE INKNULLAD i denna sk. "mygelmaffia" ...som snart blir en "mögelmaffia" ..jag lever och frodas med schysst spel och raka puckar B-)
av GremoNiclas tor 11 jun 2009, 20:41
"spindeln" skrev:jag lever och frodas med schysst spel och raka puckar B-)

Det där med raka puckar märks...
av "spindeln" fre 12 jun 2009, 22:06
GremoNiclas skrev:
"spindeln" skrev:jag lever och frodas med schysst spel och raka puckar B-)

Det där med raka puckar märks...


rätt ska vara rätt.. och att vissa kan begå lagbrott är för mig en gåta ...eeh!
av Fredrik Reuter ons 02 mar 2011, 22:21
Nyheter ang den uppdagade kartellen i Finland:

http://www.hbl.fi/text/ekonomi/2011/3/2/w59797.php

Är det någon som vet något mer, eller vill diskutera, använda gärna detta blogginlägg.