Ja nu när det har varit vårdagsjämning så känns dagarna kanske lite längre men det känns ändå som att dom inte räcker till, även om man har planerat att hinna med allt i god tid så brukar det ju dyka upp överraskningar på slutet.
Nuvarande avverkning är på vinterväg som sig bör såhär års, och det händer ju att det börjar brinna i knutarna när våren är i antågande.
I år verkar våren vara en hel månad för tidig vilket såklart ställer till det i planeringen, när sen skogen som ska avverkas går från dålig till kattastrofdålig drar det ut på tiden.
När det börjar bli tufft att få ner 40 m3fub i skiftet är det dålig skog, visserligen får vi betalt för det jobb vi lägger ner men tiden går och det känns ibland som att det inte hänt nått fast man avverkat en hel dag.

Renarna börjar bli lite väl närgågna och orädda, dom följer tätt efter skördaren i jakt på hänglav.

Kände mig iakttagen när jag var på Coop och handlade och tror du fan inte att en renjävel hade följt efter dit med. ;)


32 ha med så kallade hist imp eller historiska impediment längs med avlånga myrholmar som dessutom inte förhyggesrensats som det var sagt, gamla restskogar som tas ner och ska återbeskogas på nytt.
Dessa skogar har plockhuggits och blädats tills det bara funnits skräp kvar, inga nya plantor har orkat med konkurrensen från den stående skogen och den tänkta självföryngringen har uteblivit.
Däremot har björken fått ordenligt fäste men då mest som sly eller i saxofonformat.
Vi har ett annat pågående hist imp objekt som avbröts då vi skulle in på vinteravverkning, där har man tom. slingrat med markberedare mellan träden på 80 talet och hjälpplanterat men utan resultat.

Inte mycket till skog , glest och klent. Här är det öppet i luckorna men på många ställen har björken helt tagit över.


Det hyggesfria skogsbruket är ju på stark frammarsch om man får tro den samlade skogspressen, jag kan ju bara kort konstatera att här har det iaf. inte fungerat.
Ja vi har faktiskt sysslat med detta i fler års tid nu det verkar finnas gott om restskogar, ska man nu ha det hyggesfritt så tror jag ändå inte att det är nått för det storskaliga skogsbruket.
Med risk att få på tafsen så anser jag att det kanske är mer för den lite mer skogsromantiske och mindre brukaren.

Men annars är det full fart 
Olle som har fyllt tre firades i söndags med pompa och ståt, vi spenderade helgen i stugan och då lades såklart även kalaset där.
Var lite orolig om några gäster skulle dyka upp men det kom alldeles lagom med barn för att det skulle bli totalt kaos, nu körde vi ett utekalas med korvgrillning och skattjakt så det fanns ju gott om utrymmen.

Grillplatsen utan för stugan gör i ordning för kalas, väntan verkar outhärdlig för barnen.


Annars är ju barnkalas ungefär en lika genomtänkt kombination som skidskytte, först samlar man en massa förväntansfulla barn i ett litet utrymme och proppar dom fulla med socker, sen försöker föräldrarna umgås och hålla lugnet medans barnen löper amok.

Vi han med lite utflykt också, blev en fisketur till en närbelägen sjö, inte större än en fotbollsplan men fullproppad med abborrar. Vi fick väll upp ett tjugotal på den dryga timmen vi spenderade på sjön, vid senaste besöker förra våren blev det ett hundratal.

Får inte ungarna fisk inom 5 minuter brukar intresset svalna, då är det bra med sjöar som denna.


Abborrarna börjar nu nå ätbar storlek men det är tydligt att dom är lite för tät bebodda för att kunna växa ordentligt, när jag fiskat här som liten så har storleken bara varit hälften så utfiskningsmetoden fungerar uppenbart.
Visst finns det bättre fiskevatten men vi far dit av samma anledning som när jag själv var liten, komma ut och få grilla sig en korv och se till att ungarna får fisk.

9 kommentarer | Läst 3202 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Kse

Huggarmästare

Blev medlem: sön 20 jan 2008, 01:51

Murphy's lag.
[sub]Den här bloggen handlar all sorts jävlighet, när saker inte riktigt går som det var tänkt, haverier stora som små och framför allt då i de diverse fordon och maskiner i skogen som tendera att ständigt gå sönder. Läs om hur problemen uppstår och om hur vi förebygger och löser dom.
Går det åt helvete för nån annan så tar jag gärna upp det oxå eller så delar jag bara med mig av en historia från vardagen.
Men när det är motvind i livets uppförsbacke kan det vara trevligt att dela med sig av eländet och framförallt att höra om andras, så läs och njut.
[/sub]

Kommentarer

av Mangan ons 02 apr 2014, 09:45
Nej, det där med blädning funkar tydligen inte överallt. Skall det planteras med tall efteråt? Trevlig läsning överlag. :)
av totte ons 02 apr 2014, 12:17
Kan väl säga att jag är rätt glad att slippa anordna barnkalas, skidskytte har jag heller aldrig ägnat mig åt, har aldrig förstått varför man skall skjuta på dom stackars skidorna, eller var det inte så??? Kan bara hålla med Mangan, trevligt att läsa som alltid.
av Kse ons 02 apr 2014, 19:55
Området ska brännas och jag fick igår reda på att det även ska markberedas. Vi fick direktiv att hugga en 2 km lång väg åt markberedaren genom ett contorta bestånd. Det ska fröas och jag kan ge mig den på att man ska tvinga in tall i vanlig ordning även där idag enbart växer gran. Tallen trivs nog iof bra den med, orsaken till att det är enbart gran är nog att det förmodligen aldrig brunnit iom att området är omgärdat med myrar. Granen tar ju över på sikt men en brand gör att tallen har chans att komma igen, några omloppstiden utan brand så slår granen ut pionjärs trädslagen igen.

Angående barn kalas och skidskytte så har jag gott om erfarenhet från båda. :)
av Hugin ons 02 apr 2014, 20:25
Vilken natur - och vackra bilder! - Trevligt skrivet, som vanligt.

En liten fundering (så här långt söderöver):

Här frodas en debatt beträffande älgpopulationen och skador på tallungskog. Detta har medfört att det planteras alltmer gran (även på typiska tallmarker). Det innebär naturligtvis en sämre tillväxt av granen på alltför magra marker, men många anser att alternativet tall skulle ha medfört ännu lägre (ekonomiska) förutsättningar.

Hur ser detta med betningsskador från älg ut i dina trakter - och erfar ni samma förskjutning, att det planteras alltmer gran på typiska tallboniteter?
av Slurfi ons 02 apr 2014, 20:31
Ha, känner igen de där barnkalasen som ordnades här i huset för några år sen, en skoj tid
på sitt sätt såklart men att man inte fick värre hörselskador känns som ren tur.
Tall överallt känns gammaldags, nu med klimatbluffen på gång så gäller gran, helst här i norr.
av Hugin ons 02 apr 2014, 21:04
Slurfi skrev:Ha, känner igen de där barnkalasen som ordnades här i huset för några år sen, en skoj tid
på sitt sätt såklart men att man inte fick värre hörselskador känns som ren tur.
Tall överallt känns gammaldags, nu med klimatbluffen på gång så gäller gran, helst här i norr.


?
av D Brown ons 02 apr 2014, 22:15
Kse skrev:när jag fiskat här som liten så har storleken bara varit hälften så utfiskningsmetoden fungerar uppenbart.


Eller så har Ph:t sjunkit så lågt att reproduktionen upphört ;)
av Mangan ons 02 apr 2014, 23:00
Hugin skrev:Här frodas en debatt beträffande älgpopulationen och skador på tallungskog. Detta har medfört att det planteras alltmer gran (även på typiska tallmarker). Det innebär naturligtvis en sämre tillväxt av granen på alltför magra marker, men många anser att alternativet tall skulle ha medfört ännu lägre (ekonomiska) förutsättningar.



Jag såg i en tidning tror jag det var att tallplantförsäljnigen hade gått upp i år igen i söder.
av Kse tis 08 apr 2014, 17:06
Hugin skrev:Här frodas en debatt beträffande älgpopulationen och skador på tallungskog. Detta har medfört att det planteras alltmer gran (även på typiska tallmarker). Det innebär naturligtvis en sämre tillväxt av granen på alltför magra marker, men många anser att alternativet tall skulle ha medfört ännu lägre (ekonomiska) förutsättningar.

Hur ser detta med betningsskador från älg ut i dina trakter - och erfar ni samma förskjutning, att det planteras alltmer gran på typiska tallboniteter?


Visst märker man att älgskadorna har ökat men inte i sammam utsträckning som söderut, men lokalt kan det vara riktigt hårt betestryck.

Här är det nästan tvärtom, att man tvingar in tall på typiska granmarker.
Detta håller dock sakta på att ändras, dels pga. älgskador men även för att man sakta verkar lära sig om på nytt var olika trädslag trivs bäst.